Over mij

Ik wilde het liefst onzichtbaar zijn

Op de lagere school ben ik enorm gepest; zodanig dat ik de laatste twee klassen naar een andere lagere school ben gegaan omdat ik een paar keer flinke klappen had gekregen. Ik droeg een bril, sprak geen plat Utrechts, kon goed leren en niet voor mezelf opkomen.  Dus was ik het pispaaltje.

Dat maakte dat ik  jarenlang het liefst een beetje onzichtbaar wilde zijn.

Ik werd fotograaf, en genoot ervan om te zien hoe mooi mensen zijn. Geen modellenmooie mensen, maar heel gewone mensen, die prachtig zijn als ze stralen van enthousiasme. Dat legde ik vast met mijn camera en daar werd ik dolgelukkig van. Nog steeds trouwens.

Bijna 10 jaar geleden werd ik ineens gevraagd om elke week voor een groep van 25 ondernemers te staan om training te geven. Doodeng vond ik dat, want sommige van die mensen hadden veel meer werkervaring dan ik. En toch was het elke keer leuk. Bedenken: wat kan ik ze deze week meegeven om over na te denken? Of: welke heel simpele tip kunnen ze vandaag al toepassen? Eigenlijk was het een feestje, zo voor een groep staan.

Dat vonden die ondernemers ook. Zij vroegen: “Waarom sta jij achter die camera? Jij moet juist vóór de camera, dat doe je hartstikke goed!”

Inmiddels ben ik minder verlegen. Ik geef presentaties aan grote groepen ondernemers en ik sta elke week voor de camera. En ik geniet ervan. Omdat ik iets kom brengen waar ik een ander een stapje mee verder help. Dat is elke week opnieuw mijn intentie, en dat maakt dat ik er ook echt naar uit kijk.

Op die manier zichtbaar zijn op social media is leuk, inspirerend en motiverend – juist omdat het door zoveel mensen gewaardeerd wordt. En het mooie is: dat levert ook nog klanten op.

Zelf ben ik van ver gekomen als het gaat over jezelf durven laten zien. Omdat ik weet hoe ongemakkelijk het kan voelen, kan ik mijn klanten daar doorheen helpen. Zij ervaren dat het ontzettend meevalt, dat het zelfs leuk wordt om video’s te maken. En dat het je niet alleen helpt bij je groei als ondernemer, bij de groei van je omzet, maar ook bij de groei van jezelf als mens. 

Misschien vind ik dat nog wel het mooiste van mijn vak.

 

Esther van Berk - de Visiegraaf

Hei! Ik ben Esther van Berk.

Nu ruim 20 jaar ondernemer met een scherp oog voor (online) marketing, het vertalen van jouw persoonlijke kwaliteiten naar een boodschap die jouw klanten zo raakt dat ze gelijk voor jou kiezen.

Mijn overtuiging

Ik geloof er heilig in dat we hier allemaal zijn om een klein stukje bij te dragen aan deze wereld, op wat voor manier dan ook. We hebben allemaal onze eigen talenten – de dingen waar we goed in zijn zonder dat we dat zelf in de gaten hebben.

Als we ons een beetje meer bewust zouden zijn van die talenten, en ze onbeschaamd zouden durven gebruiken om elkaar te helpen, dan zou het allemaal zoveel makkelijker gaan. Dan zouden we onszelf niet meer klein houden, maar voluit doen waarvoor we hier zijn. Ik help jou graag met jouw stukje.

Liefhebber van:

 • Genietbier (Karmeliet)
 • Zeilen (Waddenzee)
 • Zwemmen (in buitenwater, het hele jaar door)
 • Lezen (o.a. Harry Potter, maar
  nog véél meer)
 • Tweedehands (omdat er al veel te veel geproduceerd wordt in deze wereld)
 • Koud douchen (krijg je energie van!)
 • Onbewerkt eten (dus geen pakjes en zakjes)
 • Notitieboekjes
 • Schrijven met vulpen (onder andere in mijn papieren agenda)
 • Mooie gesprekken met fijne mensen