Videomarketing: 10 Do’s and Don’ts

Do’s

1. Plaats elke week een video.

Nee, dat is niet te veel. Slechts een deel van al je vrienden of connecties krijgt de video te zien. En de houdbaarheid van een post op LinkedIn is een dag of twee. Je zou dus eerder nog vaker iets op sociale media plaatsen. Bovendien: regelmaat loont. Een keer hardlopen maakt ook niet dat je 10 kg afvalt.

 

2. Zorg voor relevante inhoud

Je kijker is maar in één ding geïnteresseerd: Wat heb ik hieraan? Wat kan ik hiermee? Hoe helpt dit mij? Hoe beter je dat kunt overbrengen, hoe meer je video’s gewaardeerd worden. En hoe effectiever ze dus ook gaan zijn in je marketing.

 

3. Zorg voor ondertiteling

De meeste mensen bekijken sociale media met het geluid uit. Heeft je video geen ondertiteling, dan scrollen mensen er snel voorbij. Bovendien wordt ondertiteling gelezen door Google, en dat helpt je bij een hogere score in de zoekresultaten.

 

4. Denk na over een strategie

Elke week een video plaatsen zorgt al voor een toename van je omzet. Maar het kan altijd beter. Je hebt een strategie nodig om van kijkers kopers te maken. Bijvoorbeeld door mensen te verwijzen naar je website of te laten aanmelden voor je nieuwsbrief.

 

5. Hou het kort

De spanningsboog op sociale media wordt steeds korter. Houd je video bij voorkeur onder de anderhalve minuut, en liefst nog korter. Bovendien: hoe minder tijd jij nodig hebt om iets uit te leggen, hoe krachtiger je overkomt.

 

Don’ts

 

1. Maak geen reclame

Elke keer een aanbod doen, telkens vertellen dat jij de beste bent, stoot mensen eerder af dan dat je ze aantrekt. Deel je kennis, laat zien dat jij een autoriteit bent in je vakgebied. Dan willen mensen graag zaken met je doen.

 

2. Praat niet over je werkwijze

Het resultaat van wat jij bereikt voor je klanten, is belangrijker dan je plan van aanpak. Vertel niet hoe iets werkt, maar waarom het werkt. Het hoe komt later wel; dat is uitvoering. Eerst wil je klant weten wat het hem oplevert.

 

3. Probeer niet overal te zijn

Elke sociale media platform heeft zijn eigen publiek. Maak daar gebruik van, en kies bewust waar jouw focus ligt. Je kunt een video op minstens 14 plekken delen, maar houd je die dan ook allemaal bij? Elke week? Ik denk het niet…

 

4. Praat niet tegen meerdere doelgroepen

Zodra je meer dan één doelgroep wilt bedienen, raak je meestal iedereen kwijt. Want de ene keer voelt de ene helft zich niet aangesproken, en de volgende keer de andere helft. Kijkers hoeven maar een paar keer te denken: “Dit gaat niet over mij”, en dan volgen ze jou niet meer. Zonde. Wees specifiek, dat maakt je herkenbaar.

 

5. Probeer niet je anders voor te doen

Je bent wie je bent, en dat is helemaal ok. Je hoeft je niet leuker, slimmer, serieuzer of anders voor te doen dan je bent. Jij hebt kennis op jouw vakgebied, en jij bent jij. Dat is precies de combinatie waarmee je klanten trekt die bij jou passen.